BACK

Sinteza aliajelor

Cuptor de topire cu creuzet rece Fives Celes

• Cuptor de topire cu creuzet rece (in levitatie) Fives Celes, cu capacitatea creuzetului de 30 cc, puterea 25 kW, temperatura de topire peste 2000 0C, vacum primar 10-4 mbar; vacum secundar 3 x 10-8 mbar, cu posibilitatea de topire in vid sau in argon, cu turnare directa in forma (diametrul de 20 mm sau de 30 mm) in acelasi mediu ca cel in care a avut loc topirea.
Avantajele notabile ale utilizarii acestui cuptor sunt acelea ca poate topi metale cu punct foarte ridicat de topire, creaza aliaje cu compozitie uniforma – ca urmare a unui efect puternic de agitare a topiturii datorat fortelor electromagnetice -, permite topirea metalelor fara contaminare. In timpul operatiilor de topire si turnare se poate realiza o atmosfera de vid sau gaz inert pentru a se evita reactia cu oxigenul sau azotul din atmosfera cuptorului. Temperatura care poate fi atinsa in cuptorul cu creuzet rece depinde de caracteristicile fizice ale materialului ca: rezistivitatea electrica, viscozitatea, greutatea specifica, omogenitatea. Principiul incalzirii si levitatiei prin inductie la inalta frecventa este cel al fluxului electromagnetic concentrator. Fluxul concentrator are forma unei cupe cu sectoare independente realizata din materiale racite cu apa. Forma acestei cupe permite obtinerea efectului necesar de incalzire si de suspensie a sarjei. Materialele care se topesc se pot afla sub forma de lingou, granule, pastile, etc.

Cuptor de topire si turnare aliaje usoare, VB CERAMICS

• Cuptor de topire si turnare aliaje usoare, VB CERAMICS, cu agitare mecanica, puterea 6 kw, temperatura maxima 1100 0C, cu programator digital pentru temperatura avand acuratetea de +1 0C, cu posibilitatea de a realiza vid de 10-2 torr si atmosfera controlata (argon), cu capacitaea de 2 kg si turnare automata a lingoului.

BACK

Prelucrare Termo-mecanica

Cuptor de tratament termic NABERTHERM, Laminor MARIO DI MAIO, Etuva MEMMERT

• Cuptor de tratament termic NABERTHERM, cu temperatura maxima de incalzire 11000C; volumul 15 l, acuratete mai mare de 30C, cu posibilitatea de programare a diagramei de tratament (programarea se face in pasi de 10C sau 1 minut).

• Laminor MARIO DI MAIO, cu cilindri 100 x Ø54 mm (netezi si profilati), presiune 8,5 t, viteza de laminare 4 m/min.400 x 4

• Etuva MEMMERT, avand capacitatea 108 l, domeniul de temperatura de la + 50C peste ambient pana la 2500C, precizia temperaturii + 0,50C, rezolutia + 0,50C, dimensiuni interioare 560 x 400 x 48

Presa hidraulica digitala MARIO DI MAIO

 • Presa hidraulica digitala MARIO DI MAIO, avand forta maxima de apasare 10 t, presiunea maxima de lucru 200 bar, cursa utila 60 mm, viteza de presare 40 mm/s.400 x 480 mm.

BACK

Caracterizarea materialelor

Spectrometru cu fluorescenta

 Spectrometru cu fluorescenta de raze X SPECTRO – cu program specializat pentru caracterizarea chimica a materialelor metalice.

Microdurimetru HMV-2 Shimadzu

• Microdurimetru HMV-2 Shimadzu, avand incarcarea maxima 19,61 N, lentile X40, ocular X40, domeniu de masura efectiv 250 µm (la 40X).

Masina de incercare Electropuls

• Masina de incercare statica si dinamica Electropuls 3000 (INSTRON), avand capacitatea de 3000 N .

Microscop optic BX51M

• Microscop optic BX51M de la Olympus, ordin de marire pana la X 1000, cu cap revolver pentru 6 obiective, obiective UIS2 pentru investigare in camp luminos, DIC si lumina polarizata, sistem digital de achizitie si prelucrare a imaginilor (color), software Stream START pentru controlul camerei digitale.

Microscop electronic SEM NeoScope JCM-6000 Plus

• Microscop electronic SEM NeoScope JCM-6000 Plus de la Jeol, marire pana la X 60.000, tensiunea de accelerare pana la 15 kV, dotat cu EDS pentru caracterizarea chimica a probelor.

BACK

Pregatirea materiilor prime si a probelor

• Fierastrau pentru metale cu panza continua BERNARDO, cu puterea de 1,1 kW.
• Strung Standard 180 BERNARDO, avand puterea 1,5 kW/400 V, distanta intre centre 1000 mm, inaltimea centrelor 180 mm, diametrul de prelucrare peste batiu de 360 mm, cu dispozitiv de afisare electronica pe 3 axe.
• Baie cu ultrasunete SELECTA, avand: capacitatea 1 l; puterea 50 W; timer 0 – 15 minute. • Balanta electronica SHIMADZU, cu calibrare interna, avand domeniul de masurare 0 – 820 g si precizia de 0,01 g.

• Masina de debitare de precizie MICRACUT 201, avand viteza de taiere variabila, masa cu deplasare automata pe axa X cu pozitionare digitala, puterea 1 kW.
• Masina pentru inglobat programabila automata ECOPRESS 100, actionata electrohidraulic, avan control digital al modului si parametrilor de lucru, forta de presare reglabila pina la 300 bar, temperatura de incalzire reglabila pina la 2000 C, puterea 1,5 kW.
• Masina de slefuit si polisat FORCIPOL 2V, avand 2 platane cu diametrul de 250 mm, viteza variabila 50-600 rotatii/minut, cap de slefuire si fixare probe automat cu sistem de fixare si miscare automata a probei, controlat prin microprocesor, sistem de aplicare a fortei pneumatic individual reglabil, prindere pentru maxim 6 probe.